Samisk dag och afton

2018 är utropat till ett samiskt jubileums år, det var nämligen i februari för 100 år sedan som det första samiska landsmötet hölls på den svenska sidan, i Östersund. Anledningen till firandet är det initiativ som togs av några pionjärer, för demokratins och samhällsutvecklingens skull. Detta kommer att firas runt om i landet och vi på Sturehof, Stockholms Matmarknad och Obaren vill inte vara sämre.

Händelser under tisdag 6 februari:

Vi börjar dagen med att servera gurpi (renkött) och röding under lunchen. När andan faller på kommer också Doris och Sven-Åke Risfjell att jojka. Runt Oktagonen kommer man också att hitta Andreas Lidström och Kajsa Fjellström som är renskötare, fiskare och förädlare av rennäringsprodukter.

Det anordnas även en vernissage av konstnären Anders Sunna. Han är uppvuxen i en renskötarfamilj i Norrbotten men är numera bosatt i Jokkmokk. Han arbetar i tjocka färglager, graffiti, collageteknik och tryck med motiv. Konsten är politisk och täcker in förtryck mot samer, tvångsförflyttning och rasforskning.

Kvällen fortsätter inne på Sturehof där köksmästare Ola Stålnacke komponerat en Sápmimeny och vår barmästare Kalle Strid rullar ut drinkvagnen där det serveras stekenjokk.

Avslutar gör vi uppe i Obaren där artisten Kitok spelar live och Ida Ovmar DJ:ar, båda har samiskt ursprung.


Kvällens Sápmimeny på Sturehof:

Serveras från drinkvagn: Stekenjokk
Drink på kallpressade lingon och fjällkvanne 50 kr, med 4 cl brännvin 100 kr

Gáhkku, Kalixlöjrom och syrad grädde

Tartar på fjällröding från Malgomajsjön

Reninnanlår från Vilhelmina norra sameby, steksky, fönsterlav och rårörda lingon

Hjortronsorbet, mandelkaka och smörkola

Boka bord