Sturehof tipsar om Konsthall Obaren; Joakim Heidvall

Upptäck Obarens nya konst!

Obaren konsthall expanderar – Joakim Heidvall visar målningar

JOAKIM HEIDVALL

Ovanför dörren i trappan upp till Obaren hänger två målningar. Konstnären är Joakim Heidvall. Född och uppvuxen i Stockholm flyttade han efter studierna på Konsthögskolan på Skeppsholmen till Berlin. Efter sex år i den tyska huvudstaden är han tillbaka i Stockholm.

Det är första gången hans måleri visas i en bar- och konsertmiljö. Tidigare har det presenterats i mer traditionella vita gallerimiljöer, förra året på Konstakademien på Fredsgatan. Joakim berättar att det känns intressant att se sina målningar installerade i den här miljön, han har sett en hel del konserter på Obaren genom åren.

Här en intervju med konstnären om målningarna som hänger till slutet av sommaren:

Varför heter målningarna Sub 1 och Sub 2?

De är en vidareutveckling från en annan serie abstrakta bilder av former med snarlikt uttryck. Titlarna hjälper mig att mentalt separera saker och ting. Under ytan resonerar kanske betydelsen med den dova klangen i målningen.

I juli öppnar du en utställning i Berlin med skogsmålningar. Naturstudier gjorde utomhus, med staffliet placerat i skogen. De målningarna ser helt annorlunda ut.  Hur kommer det sig att du arbetar på det här sättet, med olika stilar samtidigt?

Det grundar sig i nyfikenhet och rastlöshet. Förut kunde det kännas som ett problem att hatta runt mellan olika utryck, men nu har jag helt och hållet omfamnat det som en arbetsmetod, med korsbefruktning mellan målningarna och allmänt nöje i utförandet.

Vad är det bästa med måleri?

Måleri är en direkt form av kommunikation med ett oändligt djup. Man kan hålla på under ett helt liv utan att någonsin riktigt veta vad det är man håller på med. Bra måleri kan på något vis synliggöra spår av människans inre funktioner. Ett målat sträck kan utrycka mycket – temperament, intellekt, psykologi, erfarenhet, osäkerhet, ambition, antagonism, idioti, grad av uttråkning etc. Det är inte så ofta det är så, men potentialen finns där.

 

Väggarna upp till Obaren är ett ganska anspråkslöst utrymme med svarta väggar. Men infälld i väggen finns en märkvärdig installation av Niki Lindroth von Bahr med en karakteristisk skulptur. Under sommaren utökas platsen med ett par målningar av Joakim Heidvall.

Målningarna är gjorda specifikt till det här utrymmet, men ingår i en serie som experimenterar med ytor och sfärers potential i olja på duk. Balansen i kompositionen styrs av dynamiken som uppstår mellan formernas samspel och deras inneboende volym. För ett par veckor sedan visades andra målningar från samma serie i utställningen 7 målare i Bångska våningen.

Utställningen pågår till och med slutet av augusti.

Bilden: Joakim Heidvall, Sub01, 2018, 140x110cm, olja på duk

Utställningen är arrangerad i samarbete mellan Svenska Brasseriers Calle Carboni och Jenny Danielsson som bland annat driver The Artword Podcast.  Kontakta någon av dem för ytterligare information om konsten och konstnären. Båda konstverken är till salu.